lauantai 5. helmikuuta 2011

Vallan tasapaino - Omistajat & Hallitus & Johto

Boardmanin kirjat ovat järjestään olleet erittäin laadukkaita ja asiantuntevia. Niin myös tällä kertaa. Matti Laineman ja Mikko Haapasen uusin teos Vallan tasapaino - Omistajat & Hallitus & Johto on oman aihealueensa kärkikirja Suomessa. Kirjoittajien mukaan omistajuudesta on kirjoitettu hämmästyttävän vähän. He toteavat saman asian kuin itsekin olen havainnut eli johtaminen on bisneskirjojen suosituin alue ja uusia nimikkeitä riittää jatkuvasti. Myös hallituksesta ja hallitustyön tehostamisesta on kirjoitettu paljon viimeisten kymmenen vuoden aikana. Omistajien rooli sen sijaan on jäänyt taustalle. Tätä aukkoa Lainema ja Haapanen paikkaavat onnistuneesti kirjallaan. Kirjassaan he hakevat erityisesti vastausta kysymyksiin, mihin omistajien tulisi vaikuttaa ja miten sekä miten menestyneimmät omistajat ohjaavat yritystä?

Vallan tasapaino - Omistajat & Hallitus & Johto (2010)

Omistaja-arvoa luovat prosessit

Lainema ja Haapanen lähestyvät omistajuutta kuuden avainprosessin kautta. Nämä avainprosessit ovat:
 1. Tarkoitus ja arvot
 2. Tavoitteet ja strategia
 3. Pääomitus
 4. Toimitusjohtajan ja hallituksen valinta ja arviointi
 5. Toteutus
 6. Palkitseminen
Nämä avainprosessit avataan kiitettävän tarkasti ja käytännönläheisesti lukuisten tunnettujen yritysesimerkkien kautta. Kirjan helmi on nimenomaan runsaat elävän elämän esimerkit, jotka entisestään vahvistavat kirjan kumpuamista käytännön yrityselämän kokemuksesta. Kirjoittajat huomioivat hyvin myös erilaiset omistajarakenteet ja niiden vaikutukset päätöksentekoketjuihin.

Suomen paras omistajuudesta kirjoitettu kirja

Omistajuudesta on Suomessa kirjoitettu valitettavan vähän. Jyrki Verasen 1996 kirjoittamaa Tuottoa vaativat omistajat-teosta voi hyvällä omalla tunnolla nimittää alan klassikoksi ja pioneeriteokseksi. Sen jälkeen omistajuuteen keskittyneitä kirjoja on ilmestynyt oikestaan vain Pauli Komsin, Jan Lindströmin ja Seppo Zetterbergin laatima teos Omistamisen taito - Perheyrityksen kansakunnan rakentajana, joka kertoo 30 suomalaisen perheyrityksen tarinan kiinnostavalla tavalla. Professori Vesa Puttosen vuonna 2004 kirjoittama EVA:n raportti Onko omistemisella väliä oli rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta laadittuna erinomainen keskustelunavaus aiheeseen. Samaan sarjaan voi laskea Sitran ja Etlan vuonna 2000 laatiman Omistajien etu - kaikkien etu? paperin sekä Suomalaisen omistajuuden neuvottelukunnan vuoden 2006 raportin Hyvinvointi tarvitsee vastuullisia omistajia.

Suhteutettuna tähän sarjaan Laineman ja Haapasen teos on mielestäni Suomen paras omistajuudesta kirjoitettu kirja. Henkilökohtaisesti kirja kolahtaa niin kovasti, että voisin hyvinkin alleviivata lähes koko kirjan. Luin kirjan ensimmäisen kerran vauhdilla läpi ja pidin lukemastani. Kuitenkin vasta toisella kerralla ja ajatuksen kanssa luettaessa kirjan ajattelutapa avautuu paremmin ja kirjoittajien kokemus ja käytännön osaaminen välittyvät. Olen varma, että kirja antaa ajateltavaa jokaiselle yrityksen omistajalle ja avaa uusia näkökulmia. Suosittelen.

1 kommentti:


 1. Rahoitustuki yksilöille

  Jos tarvitset taloudellista apua, älä epäröi ottaa yhteyttä. Voit saada lainaa on välillä 2.000 € ja 1.000.000 € erittäin suotuisin ehdoin laillisesti ja luotettavuutta. Jos haluat lisätietoja rahoitusjärjestelyistä, ota yhteyttä sähköpostitse. E-mail: marcuford@gmail.com

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails